Kā noteikt vaska kvalitāti ?

Protams, visvienkāršāk pēc tā krāsas toņa. No vaska spogulīša atdalītai vaska plāksnītei krāsu grūti noteikt, tā ir tik plāna, ka gaisma spīd cauri un vasks izskatās drīzāk bezkrāsains.

Tikko izvilkta šūna ir balta. Tikai, vecā, nomelnējušā ievilkts, izlūzis robs nebūs tik gaišs, tajā būs iestrādātas arī vecā vaska daļiņas. Ar laiku šūnas (vaska) krāsa mainās uz tumšo pusi. Nobrūnē pat ilgstoši lietotas medustelpas kāres. Nemaz jau nerunājot par perutelpas šūnām, kuru sieniņu biezums un krāsa mainās atkarībā no šūnās izauklēto peru paaudžu skaita.

Pēc 4...5 peru paaudzēm šūnai, pret gaismu skatoties, cauri vēl spīd gaisma, bet vēlāk pat mazākais saules stariņš nespēj izspraukties cauri šūniņā pamestajiem peru krekliņiem un kāre kļūst neglābjami melna - tā jāpārkausē.

Nomelnējušo šūnu diametrs ar katru peru krekliņu samazinās un cirmenim tajā paliek aizvien mazāk vietas. Nav izslēgta arī iespēja, ka nomelnējušā šūnā saglabājušies bitēm kaitīgi mikroorganismi, bitēm stropu apkopējām grūti iztīrīt un izdezinficēt šādas kāres. Peru krekliņi gan nav par iemeslu paša vaska toņa izmaiņām. Te pie vainas ir propoliss, kuru bites izmanto šūniņas dezinfekcijai, un putekšņi, kurus bites iepilda šūnās bišu maizes veidā.


Visradikālāk tomēr vasks krāsu maina pārstrādes procesā. Nepiemērota materiāla trauki un ilgstoša turēšana augstā temperatūrā ir vaska lielākie ienaidnieki, to ietekmē vasks zaudē savu zeltaini dzelteno toni, kļūst tumšāks (pārkarsējot) vai arī iegūst kādu vaskam gluži neraksturīgu toni, piemēram, pelēcīgu vai iezaļganu.

Nepiemēroti trauki ir no dzelzs, vara, cinkota skārda un čuguna gatavotie. Labāk izmantot nerūsējošā tērauda, alumīnija vai emaljētos traukus. Bet runājot par karstumu, vaskam praktiski nekaitē tikai pusstunda 120 grādu temperatūrā.

Arī ūdens kvalitātei ir sava loma vaska pārkausēšanā. Ciets ūdens rada vaska -ūdens emulsiju. Emulsija «vasks ūdenī» rodas, kausējot vasku cietā ūdenī, kas satur divvērtīgā kalcija vai magnija sāļus. Iegūtais vasks tad ir pelēks, ar irdenāku struktūru un vaska ripas apakšējā daļa ir tik irdena, ka viegli atdalās no pārējās masas.

Aktuāli