Bišu barība - cukura sīrups

 Ziemas barības papildināšana bišu saimēs .

 Ja saimei trūkst augstvērtīga šūnu medus, barības krājumus papildina ar cukursīrupu.

Rudenī cukursīrupu izbaro barības kvalitātes uzlabošanai arī tām saimēm, kuram ir pietiekami barības krājumi, bet tās kvalitāte ir neapmierinoša. Ja bites ir izmantojušas viršu ganības, katrai saimei rudenī nomaina pret cukursīrupu 4 - 8 kg medus, bet saimes, kuras ievākušas daudz lapu medus, nomaina pret cukursīrupu ne mazāk kā 70 - 80 % no ziemas barības.

Barības papildināšanai izmanto cukursīrupu, ko pagatavo attiecībās 3 : 2 (trīs svara daļas cukura pret divām svara daļām ūdens). Ūdeni uzkarsē un ieber cukuru, tad maisa, līdz cukurs izkusis. Uzvārīt sīrupu nav vēlams. Barības papildinājums pēc cukursīrupa izbarošanas ir līdzvērtīgs izbarotā cukura daudzumam. Piemēram, no 6 kg cukura un 4 kg ūdens iegūst 7.6 L cukursīrupa. Izbarojot to saimei barības rezerves papildinās par 6 kg.

Ziemošanai nepieciešamo barības normu noteic pēc saimes ligzdā esošā kāru skaita. Uz katru ligzdā esošo stāvstropa kāri jābūt 2 kg barības. Mazākām saimēm un rezerves māšu saimēm normu nedaudz paaugstina.

Starpība starp ziemošanai nepieciešamo barības normu un ligzdā esošiem barības krājumiem parāda, cik daudz barības jāpapildina ar cukursīrupu. Nosakot piebarojamā cukursīrupa daudzumu, jāņem vērā, ka, piebarojot bites, barība ligzdā papildinās tikai par tik daudz, cik cukura izmanto bitēm piebarojamā cukursīrupa pagatavošanai.

Rudenī bitēm barību izbaro īsā laikā lielās devās. Saulainā laikā saimes baro tikai vakaros, bet mākoņainās un lietainās var barot pa dienu. Ja saimju piebarošana ieilgst, bites atsāk peru audzēšanu. Vēla peru audzēšana nav vēlama, jo oktobra otrajā pusē dzimušās bites nevar izlidot iztīrīties un tādēļ slikti ziemo.

Pirms cukursīrupa pagatavošanas jāpārbauda cukura kvalitāte. Glāzē karsta ūdens izšķīdina cukuru, ja sīrups kļūst duļķains, vai veidojas nogulsnes tad šādu cukuru bišu barībai nevajadzētu iegādāties. Cukursīrupam jābūt dzidram.

 

Aktuāli